Priesterschap & homoseksualiteit?

De laatste dagen is er weer de nodige ophef over de toelating van homo’s tot het priesterschap.
Deze kwestie kwam een paar jaar geleden an het rollen, toen in de Verenigde Staten diverse priesters werden beschuldigd van en veroordeeld wegens ongeoorloofde seksuele omgang met in de meeste gevallen minderjare jongens.

Nieuwe regels
Daarop heeft het Vaticaan maatregelen voorbereid om in de toekomst zulke praktijken te voorkomen. Onder meer is een kerkelijk document opgesteld waarin, naar verluid, mannen met homoseksuele neigingen niet meer tot priesteropleidingen mogen worden toegelaten. Omdat dit document nog niet officieel gepubliceerd is, is nog niet duidelijk hoe de regels en de motivering ervan precies luiden.

Onderzoekscommissie
Gisteren werd bekend dat een visitatiecommissie onder leiding van een aartsbisschop alle Amerikaanse seminaries (priesteropleidingen) zal bezoeken om o.a. na te gaan of er ongeoorloofde homoseksuele praktijken plaatsvinden. Priesterstudenten die betreffende neigingen hebben, zullen hun opleiding moeten staken.

Vragen
Hoe goed het ook is om seksueel misbruik te voorkomen, toch roepen deze maatregelen, zowel binnen als buiten de Kerk, vragen op…
Ten eerste: hoe wil men onderzoeken of zelfs ‘bewijzen’ dat een priesterkandidaat homoseksueel is c.q. zulke gevoelens of neigingen heeft? Verder dan de kandidaat ernaar vragen, zal men niet kunnen gaan, maar dat bergt het risico in zich dat een kandidaat die wel zulke gevoelens heeft, of er mee worstelt of erover twijfelt, een ontwijkend antwoord geeft of zelfs gaat liegen om zijn kansen op het priesterschap niet bij voorbaat te vergooien…

Innerlijk
Hoewel het document met de nieuwe regels en de onderbouwing daarvan nog niet verschenen is, vrees ik dat men met het nieuwe ‘verbod’ ook dogmatisch een stap te ver gaat… immers de regels van de Kerk zijn bedoeld voor (het doen of nalaten van), in dit geval al of niet bepaalde sexuele, handelingen. De innerlijke neigingen of gevoelens van een mens kan de Kerk, net zo min als ieder ander mens, niet volledig en daarom uiteindelijk niet rechtvaardig beoordelen. Daarom zou de Kerk zich ook van een oordeel over iemands innerlijk moeten onthouden (tenzij in het speciale geval van de biecht) en dat overlaten aan de enige die daar wel over kan oordelen, nl. God.

Wie wel?
Een andere vraag is wat voor kandidaten men dan wel voor het priesterschap wil. Immers, mannen met een ‘gezonde’ heteroseksuele neiging, zullen uit de aard der zaak toch eerder voor het huwelijk kiezen, dan voor het priesterschap. En hoe sterker een seksuele neiging is, hoe moeilijker het celibaat zal zijn, of men nou heteroseksueel of homoseksueel is.

Beheersing
Waar het bij het celibaat om gaat is om de beheersing van de seksuele drift in het bijzonder, maar dat in het kader van de beheersing van de menselijke driften in het algemeen. Het maakt dan niet eens zo heel veel uit waar het om gaat: de xc3xa9xc3xa9n houdt veel van cognac, de ander van vrouwen, de xc3xa9xc3xa9n van vliegreizen, de ander van mannen en weer een ander van rijkdom en macht. Als xc3xa9xc3xa9n van hen priester zou willen worden, dan moet hij die voorliefde, ongeacht welke, gewoon leren beheersen.

Een goede weg?
Centraal staat dus het kunnen leren beheersen van driften, neigingen en voorkeuren die de zuiverheid van het ambt in de weg staan. Niet geheel ondenkbaar lijkt het mij dan ook dat het priesterschap juist een goede weg zou kunnen zijn om een latente of reeds zwakke homofiele neiging te leren beheersen, in te kaderen of zelfs ‘af te leren’. Want meer dan wat ook plaatst het priesterschap de mens in dienst van God en doet het de relativiteit van de menselijke aard en neigingen ervaren…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s