Alleen maar ellende…??

Vaak hoor je mensen zeggen “religie heeft niets anders dan ellende gebracht in de wereld” en verwijzen ze naar dingen zoals de kruistochten, de inquisitie, de aids-epidemie in Afrika, de misbruikschandalen in de Kerk en niet in de laatste plaats het op islamitisch fundamentalisme gebaseerde terrorisme.
Deze stelling werd en wordt zo vaak herhaald, dat veel te veel mensen onderhand niet beter weten en denken dat religie inderdaad alleen maar slechte gevolgen heeft.

Een beetje beter onderzoek van de huidige praktijk en van het verleden later echter al snel zien dat dat onzin is en dat er in naam van religie weliswaar ook minder goede resultaten zijn geboekt, maar dat per saldo de goede gevolgen de doorslag geven. Immers, zouden zovele miljoenen en inmiddels miljarden mensen voor een religie kiezen als die zoveel slechts brengt…? Juist het vele goede, het inspirerende, de troost en de solidariteit zijn dingen die mensen met heel hun hart voor religie, en met name het Christendom doen kiezen.

Non-discriminatie
Voor velen verrassend zal het feit zijn dat het Christendom in de vroege Middeleeuwen een begin maakte met vormen van discriminatie die voortvloeiden uit het Germaanse stamprincipe. Omdat volgens de Christelijke leer iemands afstamming en eventuele eerstgeboorte geen gevolgen hadden (en hebben) voor het zielenheil, was de herkomst uit een andere stam, het vrouw-zijn, het later geboren-zijn of kinderloosheid geen probleem in religieuze zin meer. In plaats van de verticale bloedbanden (afstamming) ging het Christendom de nadruk leggen op de horizontale geestelijke banden van vriendschap en broederschap.

(wordt vervolgd)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s