Indrukwekkende avondwake

Vanavond was van 20.30 – 23.00 u. de avondwake voorafgaand aan de grote Eucharistieviering, waarmee morgenochtend de WereldJongerenDagen in Keulen zullen worden afgesloten.

De avondwake was rechtstreeks op TV te volgen op de zenders WDR en RAI Uno en was zeer groots, indrukwekkend, inspirerend en ontroerend.

Meer dan 700.000 jongeren zijn op het Marienfeld bj Keulen samengekomen om aan deze avondwake deel te nemen en een groot deel van hen zal daar ook overnachten om morgenochtend de afsluitende Mis mee te vieren.

Paus Benedictus XVI kwam in zijn pausmobiel op het Marienfeld aan en was gekleed in de fraaie pauselijke koorkledij: zijn witte toga met daaroverheen een met kant versierde superplie en een paarsrode schoudermantel met de pauselijke staatsiestola (zie foto).

De vervolgens door hem voorgegane avondwake (= viering aan de vooravond van een feestdag) was een zeer geslaagde combinatie van oude katholieke rituelen en modern entertainment: de Paus die in zijn eeuwenoude outfit gevierd wordt als een popster; kardinalen en bisschoppen die met kaarsjes zwaaien en tenslotte het summum van het Katholicisme: het Allerheiligste dat werd aanbeden op een heuvel bezaaid met duizenden lichtjes onder een futuristische wolk van licht (zie foto)…

De plechtigheid zelf begon met de zegening van een grote kerkklok die de naam van de overleden paus Johannes Paulus II, de ‘uitvinder van de WJD’, draagt. Daarna werd het houten kruis dat sinds de eerste WJD over de hele wereld reist, binnengedragen en opgesteld. Vervolgens was er een Evangelielezing, gevolgd door een goed in elkaar stekende preek door de Paus. Na het opstellen van een Maria-icoon, volgde het in processie binnendragen van het Allerheiligste, dat op het altaar werd opgesteld en waarvoor de voorbeden werden uitgesproken. Tenslotte gaf de Paus alle aanwezigen de Eucharistische zegen.
Dit alles werd begeleid door zowel liederen uit Taizxc3xa9 als klassieke gezangen en door opvoeringen uit tradities vanover de hele wereld.

De grote door paus Benedictus XVI gecelebreerde Eucharistieviering ter afsluiting van deze WereldJongerenDagen zal morgenochtend plaatsvinden om 10.00 en wordt op vele zenders rechtstreeks uitgezonden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s