WereldJongerenDagen in aantocht

Van 16 t/m 21 augustus vinden in Keulen weer de WereldJongerenDagen plaats.
Voor het eerst zullen deze WJD niet meer door paus Johannes Paulus II, maar door zijn, uit Duitsland afkomstige, opvolger paus Benedictus XVI worden bijgewoond.
Tot nu toe hebben zich reeds 375.000 jongeren ingeschreven, maar bij de slotbijeenkomst op 20 en 21 augustus worden zeker 800.000 jonge mensen verwacht. Vanuit Nederland worden ca. 3500 jongeren verwacht.

De Wereld Jongeren Dagen (WJD) zijn officieel in 1986 ingesteld door paus Johannes Paulus II, die daarmee twee eerdere zeer succesvolle bijeenkomsten van Jongeren in Rome (in 1984 ter gelegenheid van het Heilig Jaar 1983 en in 1985 wegens het door de VN uitgeroepen Jaar van de Jongeren) wilde voortzetten.

De eerste officixc3xable WereldJongerenDagenen vonden dus plaats 1986 en worden sindsdien ongeveer om de 2 jaar telkens op een andere plek in de wereld gehouden, waarbij steeds ook de Paus zelf aanwezig is. In de tussenliggende jaren worden in de bisdommen lokale Jongerendagen gevierd en die meegerekend is de bijeenkomst van dit jaar in Keulen de 20e WereldJongerenDagen.

Tot nu toe hebben de WereldJongerenDagen plaatsgevonden in grote steden over de hele wereld, bijv. in het Heilig Jaar 2000 in Rome (waaraan maar liefst 2,5 miljoen jongeren deelnamen), en voor het laatst in 2002 in Toronto (Canada). Bij de eerste bijeenkomst in 1986 gaf paus Johannes Paulus II de jongeren een groot houten kruis mee, dat sindsdien door jongeren op alle mogelijke manieren, lopend, rijdend, varend, vliegend van de ene bijeenkomst naar de andere wordt vervoerd.

Links:
www.wjd.nl – Nederlandse WJD-site
www.wjt2005.de – Duitse WJD-site
www.keulen2005.be – Belgische WJD-site
WJD-site van het Vaticaan

Het logo van de WJD 2005

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s