100 dagen Benedictus XVI

Vandaag is het precies 100 dagen geleden dat Joseph kardinaal Ratzinger tot nieuwe Paus werd gekozen en daarbij de naam Benedictus XVI aannam.
Hoewel deze periode voor een goede beoordeling van deze nieuwe Paus eigenlijk nog te kort is, kunnen er misschien toch al wel enkele kenmerkende dingen gezegd worden.

Toen bekend werd dat Joseph Ratzinger de nieuwe Paus was geworden, was er aanvankelijk enige schrik, omdat hij, vanwege zijn functie als ‘hoeder van de Geloofsleer’, tot dan toe bekend stond als een ‘hard-liner’ die altijd streng had gewaakt over de zuiverheid van de leer. Maar insiders voorspelden dat Ratzinger niet alleen streng kon zijn, maar eigenlijk heel minzaam, elegant, sober en erudiet is. En precies op die manier hebben we Ratzinger als paus Benedictus XVI in de afgelopen tijd kunnen meemaken.

Daarmee is hij heel anders dan zijn voorganger Johannes Paulus II, die voordat hij in zijn latere jaren verzwakte, juist heel extravert, iemand van de grote lijnen en de grote, mediagenieke gebaren was. Johannes Paulus wist daarmee grote aantallen mensen aan te trekken en te inspireren, en menigeen was bang dat een meer intellectuele Paus zoals Ratzinger, misschien lang niet diezelfde aantrekkingkracht zou hebben. Of dat zo zal zijn, zal nog moeten blijken, maar in elk geval trekt Benedictus XVI bij zijn zondagse Angelustoespraken al meer mensen dan tijdens de hoogtijdagen van Johannes Paulus II…

Advertenties

One thought on “100 dagen Benedictus XVI

  1. Ik vind het prettig dat hij een uitspraak heeft gedaan over de bio-industrie. Ik hoop nu maar een deel van die circa 1.086.000.000 gelovigen deze uitspraak praktisch maken en de bio-industrie hun rug toekeren.
    We gaan echt verkeerd om met de dieren die God heeft geschapen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s