Vooraan in de kerk

“Vooraan in de kerk zitten” is in het Nederlands een synoniem voor “hypocriet zijn” en aangezien hypocrisie in de huidige cultuur als xc3xa9xc3xa9n van de ergste dingen geldt, heeft dit denkbeeld er mede toe geleid dat tegenwoordig bijna niemand meer op de eerste rijen vooraan in de kerk wil zitten!

In de vele kerken gaan de mensen het liefst zo ver mogelijk naar achter zitten. Om daar iets aan te doen hebben pastoors soms zelfs de achterste kerkbanken met touwen moeten afzetten zodat de mensen wel vooraan moeten gaan zitten…

Haast ongelovelijk dat mensen zo bang zijn om vooraan in de kerk te gaan zitten, terwijl overal elders mensen toch juist graag zo dicht mogelijk bij de plaats van handeling willen zijn.

Maar met name in een kerk is het eigenlijk triest dat mensen achteraan gaan zitten:

Ten eerste voor de voorgangers die elke viering met veel zorg en toewijding voorbereiden en dan telkens met lege rijen voor zich geconfronteerd worden, alsof de viering niet erg de moeite waard is…

Ten tweede getuigt het achteraan zitten niet erg van gemeenschapszin (hoewel die onder de trouwe kerkgangers vaak wel aanwezig is – men durft er kennelijk alleen niet goed voor uit te komen), van een gelovige gemeente die zich samen rond de voorganger en het altaar schaart.

En tenslotte is het bijna een belediging niet vooraan te willen zitten, als je bedenkt dat met name een Eucharistieviering het hoogtepunt en de bron van het katholieke geloof is. Het is namelijk het vieren van en deelnemen aan de verlossing die Christus door zijn kruisdood en verrijzenis voor ons mensen heeft bereikt, het is de toegang tot eeuwig leven die ons door Gods Goedheid ten deel is gevallen. Daarbij past geen valse bescheidenheid, maar slechts een vooropgaan in jubelende dankzegging en lofprijzing!

Advertenties

2 thoughts on “Vooraan in de kerk

  1. Heb slechte ervaringen met mensen die vooraan in de kerk zitten (ook metaforisch. Men meent op basis van het ‘goed’ christen zijn dat ze het recht hebben om over andere mensen te oordelen en ze zelfs te veroordelen en dat moet verkondigd worden. Daarmee vervullen ze hun eigen ziekelijke behoefte om anderen ten overvloede te laten weten hoe goed christen ze zelf wel niet zijn zonder er ook maar een moment bij stil te staan hoeveel leed ze wel niet veroorzaken. Mensen die op deze manier vooraan in de kerk zitten weigeren om te relativeren en/of eens in een spiegel te kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s