De Curie hervormen?

De laatste weken ging in Rome het gerucht dat de nieuwe paus Benedictus XVI mogelijk plannen heeft om de Curie, het centrale bestuur van de Rooms-Katholieke Kerk te hervormen. Meer in het bijzonder zouden diverse nieuwe benoemingen en een verkleining van het aantal personeelsleden gepland zijn.

Misverstanden
Waarschijnlijk zullen veel mensen denken dat een verkleining van het personeelsbestand aan de top van de Kerk een goede zaak is, immers die mensen moeten allemaal betaald worden en dat geld zou misschien beter gebruikt kunnen worden.
Het is echter goed om er even bij stil te staan hoe groot de Curie in werkelijkheid is, want men zal namelijk gauw geneigd zijn te denken dat de Curie een tamelijk grote organisatie moet zijn.

Werkelijkheid
Het tegendeel is echter het geval: in 2004 werkten er voor het Vaticaan als geheel slechts 2663 mensen. Daaronder vallen ook mensen die niet direct bij het bestuur van de Kerk betrokken zijn, maar bijv. voor het onderhoud van de gebouwen (zoals de Sint Pieter) zorgen en in de Vaticaanse musea werken.
Voor de Curie zelf werken in totaal niet meer dan 500 man! Dit handjevol mensen behandelen, onder leiding van de Paus, alle nodige zaken voor de bijna 2700 bisdommen, 220.000 parochies en de meer dan 1 miljard gelovigen wereldwijd.

Efficixc3xabnt
In vergelijking met de centrale leiding van een multinational of van een land, is dat een onvoorstelbaar klein aantal en daaruit volgt dat de Katholieke Kerk van alle grote (internationale) organisaties veruit het meest efficixc3xabnte bestuur heeft.
De reden voor die efficixc3xabntie ligt voor een groot deel in het feit dat de meeste curiemedewerkers geestelijken zijn, die vanuit hun roeping en omdat zij geen gezin hebben zich bij wijze van spreken dag en nacht aan hun werk wijden. Keerzijde van deze enorme inzet is dat er ook sprake is van overbelasting, die mede de oorzaak is van het feit dat de zaken die door Rome moeten worden behandeld vaak bijzonder lang duren.

Beter
De conclusie die hieruit getrokken kan worden, is dat het voor andere organisaties misschien goed is om aan de top wat “af te slanken”, maar dat het voor de Curie beter zou zijn om niet in te krimpen, maar juist uit te breiden en meer mensen in dienst te nemen.
Dan zou de werkdruk afnemen en zouden de zaken sneller (en misschien ook wel beter) afgehandeld kunnen worden. Daar zou iedereen beter van worden en de kosten van enkele tientallen extra medewerkers zullen voor een mondiale organisatie als de Rooms-Katholieke Kerk ook niet onoverkomelijk zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s